top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFrancien VDveeken

Mijn weg naar gronding

Bijgewerkt op: 10 nov. 2019Weg uit Hulst, mijn geboorteplaats, 2014, om uiteindelijk toch weer terug te komen, ook al zei ik dat ik dit nooit zou doen. Ik vind hier mijn rust zoals nergens anders. Ik voel me gedragen door de gemeenschap. Het is hier waar ik echt de mogelijkheid voel mijneigenThuis te creeren, om helemaal mezelf te kunnen zijn. Maar daarvoor moest ik wel even weg, om te ontdekken wie ik nu werkelijk ben. Want het leven dat ik in eerste instantie opbouwde was er eentje naar verwachting van de buitenwereld. Een van moeten, naar school gaan, roken en drinken tijdens uitgaan, vriendjes en seksualiteit, op jezelf wonen en studeren, werken en belasting betalen. Wat wordt er van mij verwacht en hoe kan ik hier aan voldoen? Door vanuit deze vraag te leven, lag ik steeds weer in de clinch met mezelf. Wat zich uitte in gevoelens van boosheid, frustratie, verdriet vanuit een gevoel van nooit goed genoeg te doen of te zijn. Leven met ongelijkwaardige relaties, verwarring in wat hoort bij mij en wat is van de ander (verlangens, ideeen, gevoelens, verwachtingen) en een steeds weer opnieuw mezelf ergens kwijtraken. Tot ik tijdens mijn reis, weg van de Hulsterse gronden, mensen tegen kwam die op een vernieuwende manier met jongeren werkten, waarbij ik een diepe resonantie voelde met mijn eigen kern. Helend. Een werkwijze die vanuit een bewustzijn beweegt dat gaat over leven vanuit je eigen gevoeligheid, vanuit je hart, en zoveel mogelijk leven in verbinding met jezelf, met je eigen kern. Dus je neemt jezelf en anderen serieus, wat je voelt en wat je zintuigen waarnemen vertelt jou iets belangrijks. Wat vertelt dit jou? En volg je dit? Ga maar weer voelen wat jou werkelijk raakt en beweegt, was de boodschap. En ik kwam er dus langzaam aan steeds meer achter dat ik dus eigenlijk heel veel voelde, maar niet meer naar mezelf luisterde, mezelf niet volledig zag. Erkennen en erbij blijven dat mijn eigen werkelijkheid voor mij Heilig is, maakte mij steeds meer tot iemand die eindelijk beter bij zichzelf mocht komen en kon blijven. Meer in haar kracht, en een kunnen leven vanuit werkelijke passies op een totaal eigen wijze, vanuit mijn eigen wijsheid, een universele wijsheid. Wat een hemel op aarde om dit mezelf toe te staan.


Als student nam ik voor het eerst echt afscheid van Hulst om in Tilburg en Breda te bivakkeren. Tot mijn moeder ongeneeselijk ziek werk in 2007, ik besloot terug naar huis te gaan. Daarna, in eerste instantie (woonde, en) werkte ik in Hulst als jongerenwerker vanaf 2008, ik bouwde jongerenwerk mee op vanuit de Gemeente (eerst als stage voor mijn studie Social Work / Cultutrele Maatschappelijke Vorming). Maar ook dan kon ik het niet laten om me elders te laten inspireren, ik had voeding nodig! Ik mocht mee naar Jamaica, waar ik de meest prachtige natuur heb gezien, magisch en krachtig maar ook veel duister. Een half jaar later reisde ik naar de USA en liet mij onderdompelen in Las Vegas en was er diep onder de indruk van o.a. de Grand Canyon en eigenlijk alle uitgestrekte, overweldigende Ruimte die er is op het continent. Het daagde mij uit om groots te denken, en gaf me het gevoel dat er wel degelijk ruimte was die Ik mocht en kon innemen in deze wereld. Alhoewel ik daar op dat moment veel weerstand voor voelde, want een rouwproces is niet het leukste en makkelijkste om alleen doorheen te gaan en ruimte aan te moeten geven. Maar gedoseerd voelen lukte redelijk met alle afleiding die er te vinden is in de Amerikaanse cultuur. Ik heb ook zeker genoten van het filmische leven, the american dream, in LA, San Francisco, en Miami, met tot slot een cruise over The Bahama's. Wat een cadeau, even echt weg, even op de vlucht, even herinneringen creeren die ik op de weegschaal kon leggen bij alles wat moeilijk was in mijn leven. Zo kon ik er weer tegen aan. Ik maakte mijn studie af in Eindhoven en later mocht ik weer verder aan de slag in het jongerenwerk vanuit Stichting Hulst voor Elkaar, terwijl ik eerst in Antwerpen, dan in Gent woonachtig was. Ik maakte terwijl ik in Antwerpen woonde een indrukwekkende reis naar India voor Ayurvedische behandelingen, en kwam helemaal thuis tijdens mijn kennismaking met Auroville. De ayurveda deed enorm veel met mijn hele systeem.


Nazomer 2013 ontmoette ik mijn huidige partner en werkten we in Baarland, in de zak van Zuid-Beveland ons initiatief uit voor een woonhuis voor hooggevoelige jongeren. Samen maakten Yordy en ik medio 2014 de beslissing om ons 'te ontbinden' van alle materie: we verkochten al onze spullen tijdens een yard sale en maakten een ritueel vuur voor de verbranding van een aantal houten meubels met emotionele waarde. Ik liet projectmatig door jongeren uit het jongerencentrum mijn autootje met graffiti bekunstigen, als afscheid, en weg was ik, samen met Yordy. Mijn relatief ongezonde leven liet ik los wat plaatsmaakte voor een verdieping in mijn persoonlijke ontdekkingstocht in Yoga, gezonde voeding, alternatieve therapieen en ecologisch wonen in community verband. Dit was overigens in een al eerdere poging mijn leven ingeroepen tijdens mijn burn out in 2012, maar dit helemaal een plaats geven en integreren kon pas door echt alles even los en achter te laten om uiteindelijk opnieuw te kunnen beginnen. We reden naar Tsjechie waar we meewerkten in een community project dat jongeren begeleidde samen met een toeristisch pannekoeken bakken in een camping/hotel setting. Op de heenweg daarheen deden we een weekje Nederlandse community Ecolonie in Frankrijk mee vrijwilligen (daar woonde Yordy zijn dochter toen) en op de terugreis werkten we mee in een spiritueel centrum in Orval. Terug in Brabant en Utrecht, werkte ik tijdelijk niet vanwege mijn zwangerschap en door een eerlijk gezegd compleet ontaard gevoel. Zodra ik na mijn eerste jaar moederschap (medio 2016) weer kon, pakte ik al gauw mijn bijbaan ervaringen uit de horeca weer op. Toen woonden we aan de rand van de Soesterduinen in het bos met een chaletje als woonplek. Ik werkte als manusje van alles in een Soesters hostel en vervolgens ook in een Amersfoortse bakery waar ik een gezonder taartenconcept zelf mocht ontwikkelen en integreren (raw, whole food, organic). We kregen de kans om boven dit bedrijf te wonen in het centrum van Amersfoort, een pareltje, verborgen in de drukte van de stad en haar horeca. Dit was begin 2017. Het was hard werken en mijn lijf zei weer NEE. Ik besloot terug naar India te gaan voor de Ayurveda, want hier had ik nog niets mogen ontdekken dat zo feilloos aansloot op mijn behoeften. Vervolgens liep ik in de bakery een zielsverwant tegen het lijf, ze vroeg me te solliciteren waar zij werkte en voor ik het wist was ik enorm enthousiast weer aan de bak als jongerenwerker in een welzijnsorganisatie.


In de tussentijd deed ik alweer een jaar of wat opleiding en cursussen in healing en bewustzijnswerk en waaronder ook yoga. En daarin vond ik steeds meer mijn werkelijke hartsverlangen, ik kon veel meer leven en werken vanuit en met de ik die ik werkelijk helemaal ben en die ik zo graag verder wilde ont-wikkelen. Sinds 2016 raakten Yordy en ik betrokken bij een bijzonder plan van vrienden, voor de realisatie van een jongerenproject / eco comunity in Almere Oosterwold. Het plaatje leek perfect voor ons maar toch stroomde er iets niet. Ik raakte zwanger van ons tweede kindje in augustus 2017 waardoor ik heel krachtig voelde dat we andere keuzes moesten maken voor ons zelf. Dus daar gingen we plots, terug naar gemeente Hulst, de plek waar ik nooit meer naartoe terug zou keren om te wonen. Per november 2017 woonden we in Terhole. En nu leef ik er mijn Liefde. In Kloosterzande vanaf eind 2018. Samen met mijn twee prachtige kinderen van vier en een. De laatste geboorte helemaal op eigenwijze gemanifesteerd: thuis, unassisted, in mijn bevalbad, met door mijzelf eigengemaakte begeleiding van allerlei prachtige tools uit de Hypnobirthing (waar ik mezelf onlangs uit puur enthousiasme voor heb laten certificeren als practitioner) en met helende en bewustmakende hulp uit de Lichtwereld. Dolgelukkig ben ik met mijn vriend, Yordy Scheepmaker, waarmee ik blijf groeien en opbloeien, in voor en tegenspoed. En ook mijn / onze werkzaamheden zijn momenteel in volle ontwikkeling. Hij met (Praktijk Wortelrijk) zijn werk in permacultuur moestuinieren met kinderen, gezonde voeding en kinderyoga. En ik begeleid en faciliteer bewustzijn -en transformatiesessies, zowel individueel als met (vooral kleine, intieme) groepen, met sjamanisme en tantra als achtergrond. Denk aan een combinatie van meditatie, yoga, trance en lichaamswerk. En.. natuurlijk maak ik daar (h)eerlijke en verantwoorde lekkernijen bij.


Een VOL en verrijkend leven, met heel mijn hart!


Voor meer informatie of wil je jouw reactie delen?

Voel je vrij om contact op te nemen met me.

26 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page